Dijital Hoca Türkiye'nin Dijital Eğitim Platformu
TYT-AYT Canlı Ders Paketleri
YKS Nedir?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)

2021-2022 öğretim yılı için yükseköğretim programlarına alınacak öğrencilerin seçimi ve tercihlerine göre yerleştirilebilmeleri amacıyla, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yapılacaktır. Sınav, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 45. maddesi kapsamında Yükseköğretim Kurulunca belirlenen usul ve esaslar doğrultusunda uygulanacaktır.

Sınava Kimler Başvurabilir?

YKS, 3 oturumlu bir sınavdır. YKS’ye başvuran tüm adayların, Temel Yeterlilik Testine (TYT) katılmaları zorunludur.

Diğer oturumlar ise isteğe bağlıdır.

2021-TYT puanı 200 ve üzeri olanlar, istedikleri takdirde 2022-TYT’ye girmeden YKS’nin diğer oturumlarına girebileceklerdir.

2022-YKS’de SAY, SÖZ, EA veya DİL puanıyla bir lisans programına yerleşmek isteyenlerin (2021-TYT puanı 200 ve üzeri olsa bile) 2022-AYT ve/veya 2022-YDT oturumlarına başvuru yaparak katılmaları zorunludur.

2022-YKS’ye öğrenim durumları aşağıdakilerden herhangi birine uyanlar başvurabileceklerdir:

  • 2021-2022 öğretim yılında ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri) son sınıfında okumakta olan öğrenciler,
  • Ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunanlar,
  • Ortaöğretim kurumlarını bitirmiş olanlar,
  • Ortaöğrenimlerini yurt dışında tamamlayıp durumları yukarıdakilerden birine uyanlar.

YKS 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT)

Bu sınavda toplam 125 soru bulunmaktadır.
- Türkçe testi 40 soru,
- Sosyal Bilimler testi (Tarih, Coğrafya, Felsefe, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi) her dersten 5'er soru olmak üzere toplam 20 soru,
- Temel matematik testi 40 soru,
- Fen Bilimleri testi 20 soru (7 soru Fizik, 7 soru Kimya, 7 soru Biyoloji)

Bu sınav için verilen süre 165 dakikadır.

  • YKS’nin 1. Oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT), 2021-TYT puanı 200 ve üzeri olan adaylar hariç diğer tüm adaylar için zorunludur.
  • 2022-TYT’ye girmek isteyen adaylar, “Temel Yeterlilik Testi (TYT)” seçeneğini işaretleyecekler, 2021-TYT puanı 200 ve üzeri olan adaylardan 2022-TYT’ye girmek istemeyenler ise bu seçeneği boş bırakacaklardır.
  • 2021-TYT puanı 200 ve üzeri olan adaylardan 2022-TYT’ye girmek istemediği için bu seçeneği boş bırakan adaylar, istedikleri takdirde, başvuru süresi içinde ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminden (https://ais.osym.gov.tr)
  • TC. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile giriş yaparak bu seçeneği işaretleyebilecekler, daha sonra süresi içinde gerekli sınav ücretini (115 TL.) yatırarak başvurularını tamamlayacaklardır. Süresi içinde sınav ücretini yatırmayan adayların TYT ile ilgili bilgileri sistemden silinecektir.
  • TYT/AYT/YDT her biri için adaylar 115,00 TL yatıracaklar. Sadece TYT’ye girecek adaylar 115,00 TL, TYT ile birlikte AYT veya YDT’den herhangi birine girmek isteyen adaylar 230,00 TL. TYT, AYT ve YDT’nin tümüne girmek isteyen adaylar ise 345,00 TL yatıracaklardır.

YKS 2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT)

Türk Dili ve Edebiyatı - Sosyal Bilimler - 1 testi 40 soru,
Sosyal Bilimler - 2 testi 40 soru,
Matematik testi 40 soru,
Fen Bilimleri testi 40 sorudan oluşmaktadır.

Bu sınav için verilen süre 180 dakikadır.

  • 2022-AYT’ye de girmek isteyen adaylar, “Alan Yeterlilik Testleri (AYT)” seçeneğini işaretleyecekler, AYT’ye girmek istemeyen adaylar bu seçeneği boş bırakacaklardır.
  • AYT’ye girmek istemediği için bu seçeneği boş bırakan adaylar, istedikleri takdirde, başvuru süresi içinde ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminden (ais.osym.gov.tr) TC. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile giriş yaparak bu seçeneği işaretleyebilecekler, daha sonra süresi içinde gerekli sınav ücretini yatırarak başvurularını tamamlayacaklardır. Süresi içinde sınav ücretini yatırmayan adayların AYT ile ilgili bilgileri sistemden silinecektir.

YKS 3. Oturum Yabancı Dil Testi (YDT)

Bu sınav İngilizce, Almanca, Arapça, Fransızca ve Rusça olmak üzere farklı dillerden oluşmaktadır. Öğrenci ilgilendiği yabancı dil testinden sorumludur. Testlerden her birinde 80 soru bulunmaktadır.
Sınav süresi 120 dakikadır.

  • 2022-YDT’ye de girmek isteyen adaylar, “Yabancı Dil Testi (YDT)” seçeneğini işaretleyeceklerdir. YDT’ye girmek istemeyen adaylar, “Yabancı Dil Testi (YDT)” seçeneğini boş bırakacaklardır.
  • YDT’ye girmek istemediği için bu seçeneği boş bırakan adaylar, istedikleri takdirde, başvuru süresi içinde ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminden (https://ais.osym.gov.tr) TC. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile giriş yaparak bu alanda değişiklik yapabileceklerdir. Bu değişikliği yaptıktan sonra süresi içinde gerekli sınav ücretini yatırarak başvurularını tamamlayacaklardır. Süresi içinde sınav ücretini yatırmayan adayların YDT ile ilgili bilgileri sistemden silinecektir.

TYT-AYT Canlı Ders Paketleri

Arama Yap