Dijital asistana geri dön.
Kırım Savaşı (1853-1856) (Ortalama okuma süresi 4 dakika, 36 saniye.)
2 yıl önce eklendi. // Toplam okunma: 832

Savaşın Nedenleri 

  • 1848 ihtilalleri sonucunda Ruslardan kaçan Macar ve Leh milliyetçilerinin Osmanlı Devletine sığınması ve sı­ğınmacıların geri verilmemesi, 
  • Mülteciler sorununda Osmanlı devletinin sergilediği ta­vır İngiltere ve Fransa’nın Kırım savaşında Osmanlının yanında yer almasını sağlamıştır. 
  • Kutsal yerler sorununu (Kudüs) bahane eden Rus­ya’nın Kudüs’teki Ortodoks halkla ilgili yeni ayrıcalıklar elde etmek istemesi, 
  • Rusların boğazların mevcut statüsünü değiştirmek is­temeleri 

 

Rusya, Hünkâr İskelesi Antlaşması ile elde ettiği hakları Londra Boğazlar Sözleşmesi ile kaybetmişti. Bu ayrıcalık­ları yeniden kazanmak istiyordu. Bu amacını gerçekleştir­mek için Kutsal Yerler Sorunu ’nu ortaya çıkarmıştır. 

Hz.İsa’nın doğduğu kabul edilen bölgede meydana gelen Gümüş Yıldız sorunu sebebiyle Kudüs’te Ortodokslar le­hine düzenleme yapılmasını istemişlerdir. Küçük Kaynar­ca Antlaşması ile Ortodoksların koruyuculuğunu üstlenen Rusya Osmanlı Devleti’nden yeni ayrıcalıklar elde etme pe­şinde olmuştur. Bu amaçla İstanbul’a gönderilen Rus elçisi Mençikof isteklerini Osmanlı’ya iletmiştir. 

Osmanlı Devleti’nin bu istekleri kabul etmemesi üzerine Rusya, Osmanlı’ya savaş açarak Eflâk ve Boğdan’ı işgal etmiştir.

Balkanlarda Rus ilerleyişinden rahatsız olan Avusturya, Osmanlı Devleti’nin yanında savaşa katılmıştır. İngiltere ve Fransa donanmaları Osmanlı Devleti’ne destek olmak üze­re Boğazları geçerek İstanbul’a gelmiştir. Rusya, Londra Boğazlar Sözleşmesi’nin (1841) ihlal edildiğini söyleyerek Sinop’ta bulunan Osmanlı donanmasını yakmıştır. Bu ge­lişme üzerine İngiltere ve Fransa’ya ait donanma Karade­niz’e çıkarak Karadeniz’in kuzey sahilindeki Rus liman ve tersanelerini bombalamışlardır. Müttefik kuvvetler Kırım’a asker çıkararak Sivastopol’u ele geçirmişlerdir. Bu gelişme üzerine Rusya, barış isteğinde bulunmuştur. 

Bu savaş öncesinde Rus İmparatoru I. Nikolay tarafından Osmanlı Devleti için Hasta Adam tabiri kullanılmıştır. 

Savaş sonunda İngiltere, Fransa, Rusya, Piyemonte, Avus­turya, Prusya ve Osmanlı Devleti’nin katılımı ile Paris’te bir konferans toplanmış ve 1856 Paris Barış Antlaşması im­zalanmıştır. 

Paris’teki barış konferansında azınlık mesele­siyle ilgili Osmanlı devleti aleyhine karar çık­masını engellemek isteyen padişah Abdülme­cit tarafından Islahat Fermanı ilan edilmiştir. 

Bu antlaşmaya göre; 

  • Osmanlı Devleti Avrupa devleti sayılacak, Avrupa hu­kukundan faydalanabilecek ve toprak bütünlüğü Avru­pa devletlerinin garantisi altında olacak, 
  • Karadeniz tarafsız hâle getirilecek, tüm devletlerin ti­caret gemilerine açık, fakat savaş gemilerine kapalı tutulacak, 
  • Boğazlar, 1841 Londra Sözleşmesi ne göre yönetile­cek, bütün devletlerin savaş gemilerine kapatılacak, 
  • Osmanlı Devleti ve Rusya, Karadeniz kıyılarında tersa­ne ve donanma bulundurmayacak, 
  • Taraflar ele geçirdikleri toprakları iade edecek, 
  • Osmanlı Devleti’nin konferans öncesinde ilan ettiği Isla­hat Fermanı, antlaşmayı imzalayan devletlerce dikkate alınacak; fakat bu devletler fermanın uygulanmasına ve Osmanlı’nın iç işlerine karışmayacaktı. 

 

Paris Barış Antlaşması’nın Önemi:

  • Osmanlı Devleti savaşı kazanmasına rağmen Paris Antlaşması ile yenik Rusya ile aynı konumda tutulmuş­tur. 
  • Topraklarının Avrupalı devletlerin garantisi altında ol­ması, kendisini koruyacak güçte olmadığını göstermek­tedir.
  •  

Rusların boğazlar bölgesinden asker geçirmesi engel­lenmeye çalışılmıştır. 

Kapitülasyonların kaldırılması ilk kez Paris Konferansında gündeme gelmiştir. 

Kırım Savaşı’nın Önemi: 

  • Bu savaş Osmanlı ekonomisini olumsuz etkilemiş ve ilk kez İngiltere’den dış borç (İstikraz) alınmıştır. 
  • Bu savaş sırasında Osmanlı’nın ilk telgraf hattı İstan­bul-Edirne-Şumnu arasına çekilmiştir. 
  • Lambalı Kadın lakaplı, modern hemşireliğin kurucusu Florance Nightingale, bu savaş sırasında Selimiye Kış­lasındaki yaralı Osmanlı askerlerini tedavi etmiştir. 
  • Kırım Savaşı, İtalya birliğine giden yolu hızlandırmış­tır. Savaşa asker göndererek İngiltere’nin sempatisi ve Fransa’nın etkin desteğini kazanan Sardinya-Piemonte Krallığı, savaşı izleyen yıllarda İtalya birliğini kurmuştur.

Namık Kemal tarafından kaleme alınan Vatan yahut Silistre adlı eser Kırım savaşı hakkında bilgi vermektedir.