Dijital asistana geri dön.
GELİR TABLOSU İLKELERİ (Ortalama okuma süresi 1 dakika, 30 saniye.)
1 yıl önce eklendi. // Toplam okunma: 276

GELİR TABLOSU İLKELERİ

1. Gelir tablosu düzenlenirken, gerçekleşmemiş satışlar, gelir ve kârlar, gerçekleşmiş gibi veya gerçekleşenler gerçek tutarından fazla veya az gösterilmemelidir.

2. Belli bir dönemin satışları ve gelirleri bunları elde etmek için yapılan satışların maliyeti ve giderleri karşılaştırılır.

3. Maddi ve maddi olmayan duran varlıklar ile özel tükenmeye tabi varlıklar için uygun amortisman ve tükenme payları ayrılır.

4. Maliyetler; maddi duran varlıklar, stoklar, bakım - onarım ve diğer gider grupları arasında dağıtılmalıdır.

5. Arızi ve olağanüstü özelliğe sahip, kâr ve zararlar meydana geldikleri dönemde tahakkuk ettirilmelidir, ancak normal faaliyet sonuçlarından ayrı gösterilir.

 6. Dönemin bütün kâr ve zararları, dönemin gelir tablosunda gösterilir.

7. Karşılıklar, işletmenin kârını keyfi bir şekilde azaltmak veya bir döneme ait kârı diğer döneme aktarmak amacıyla kullanılmamalıdır.

8. Dönem sonuçlarının tespiti ile ilgili olarak kullanılan değerleme esasları ve maliyet yöntemlerinde bir değişiklik yapıldığında, bu değişikliğin etkileri belirtilmelidir.

 9. Şarta bağlı olaylardan kaynaklanan makul bir şekilde gerçeye yakın olarak tahmin edilen gider ve zararlar tahakkuk ettirilerek gelir tablosuna yansıtılır. Şarta bağlı gelir ve kârlar için ise herhangi bir tahakkuk işlemi yapılmaz, dipnotlarda açıkla