Dijital asistana geri dön.
BİLANÇO İLKELERİ (Ortalama okuma süresi 2 dakika, 37 saniye.)
1 yıl önce eklendi. // Toplam okunma: 1,800

BİLANÇO İLKELERİ 

A. Varlıklara İlişkin İlkeler 

1. Bir yıl veya normal faaliyet dönemi içinde paraya çevrilebilecek varlıklar dönen varlıklar içerisinde gösterilir. 

2. Bir yıl veya normal faaliyet dönemi içinde paraya çevrilmeyen varlıklar duran varlıklar içerisinde gösterilir. 

3. Varlıkları gerçeğe uygun değerleri ile göstermek için varlıklarda yaşanan değer düşüklükleri için karşılık ayrılması zorunludur.

4. Gelecek dönemlere ait olup önceden ödenen giderler ile cari dönem de tahakkuk eden ancak gelecek dönemlerde tahsil edilecek gelirler kayıt ve tespit edilip bilançoda gösterilmelidir. 

5. Alacak senetlerine reeskont işlemleri uygulanmalıdır. 

6. Duran varlıklara uygulanan amortismanların birikmiş tutarları da ayrıca bilançoda yer almalıdır. 

7. Tutarları kesinlikle belirlenemeyen alacaklar için herhangi bir tahakkuk işlemi yapılamaz. Bunlar bilanço dipnotlarında veya eklerinde gösterilmelidir. 

8. Verilen ipotek, rehin ve bilanço kapsamında yer almayan diğer teminatların özellikleri ve kapsamları bilanço dipnotlarında ve eklerinde belirtilmelidir. 

B. Yabancı Kaynaklara İlişkin İlkeler 

1. Bir yıl veya normal faaliyet dönemi içerisinde vadesi dolan borçlar kısa vadeli yabancı kaynaklar içerisinde gösterilir. 

2. Bir yıl veya normal faaliyet dönemi içerisinde vadesi dolmamış borçlar uzun vadeli yabancı kaynaklar içerisinde gösterilir. 

3. Tutarları kesinlikle belirlenemeyen veya durumları tartışmalı olan yabancı kaynaklar kayıt ve tespit edilip bilançoda gösterilmelidir. 

4. Gelecek dönemlere ait olarak önceden tahsil edilen hasılat ile cari dönemde tahakkuk eden ancak gelecek dönemlerde ödemesi yapılacak olan giderler bilançoda gösterilmelidir. 

5. Borç senetlerine reeskont işlemi uygulanmalıdır. 

6. Ortaklara, personele, iştiraklere ve bağlı ortaklıklara ait olan borçların ayrı gösterilmeleri gerekir. 

C. Özkaynaklara İlişkin İlkeler 

1. Bilanço tarihinde ödenmiş sermaye ile işletme faaliyetleri sonucu oluşup, işletmede bırakılan kârlar ve dönem net kârı bilançoda özkaynaklar içerisinde gösterilir. 

2. İşletmenin ödenmiş sermayesi bilançonun kapsamı içinde tek bir kalem olarak gösterilir. 

3. İşletmenin hissedarları (ortakları) tarafından yatırılan sermayenin devam ettirilmesi gerekir. 

4. Özkaynakların net olarak gösterilmesi için, dönem net zararı ve geçmiş yıl zararları özkaynaklar grubunda indirim olarak yer alır. 

5. Özkaynaklar, ödenmiş sermaye, sermaye, sermaye yedekleri, kâr yedekleri, geçmiş yıl kârları ve dönem net kârından oluş